23.08.2012 13:41

Jak si sami můžete postavit piñatu

piñata planeta

Piñaty vtrhly do mého života společně s mým současným mužem. (Více o tom v pamětech, které jednou napíšu).

Co říct o piñatě? Je to zábava. Poměrně nebezpečná zábava. Je to společensky přijatelná řízená ventilace agrese. A taky je to obrovský výbuch tvořivosti. Je v tom spousta sexu. Piñata je technicky vzato dutý předmět libovolného tvaru, obvykle se dělá z vrstveného lepeného papíru. Správná piñata musí být tvrdá jako šutr. Nesmí chybět na žádné větší oslavě. Účastníci si zavážou oči (teda, ten, kdo je zrovna na řadě) a v předem stanoveném pořadí do piñaty mydlí hlava nehlava – v ideálním případě basseballovou pálkou. O úrazy není nouze, a to ani v případě, že dotyční nejsou zrovna „namol“. Často jsou.

Pro naše domácí účely zavazování očí vynecháváme a basseballku jsme nahradili jednoduchou dřevěnou tyčí, protože nechceme po každé dětské oslavě skončit na chirurgii nebo zasklívat okna. Nicméně tím chci říct, že piñaty obecně by měly něco vydržet.

Dovnitř piñaty se nacpou drobné dárky – pokud je to dětská oslava, tak nějaké tvrdé bonbony jednotlivě balené, pro dospělé můžeme dát například miniaturní plastové lahvičky se značkovým alkoholem; pokud se oslavy neúčastní děti, je možné dát dovnitř klidně srolované pornočasopisy nebo co vás napadne podle vkusu oslavence nebo tematiky oslavy. (Ve Střední Americe, která je díky Cortésovi převážně katolická, je velmi oblíbená sedmirohá piñata, na které každý roh představuje jeden smrtelný hřích; figurální piñata symbolizující zloducha Hamana je zase typické židovské purimové téma; ale můžete zobrazit prakticky cokoli, třeba rakev s kostlivcem pro kolegu odcházejícího do důchodu – to jsem nevymyslela, ale viděla v oficiální nabídce jednoho mexického výrobce :-D ).

Vše co dáte do piñaty by mělo být odolné proti nárazu (jednou jsem do velikonoční piñaty dala dutá čokoládová vajíčka ve staniolu – samozřejmě byly na kaši). Jak se do piñaty mlátí, postupně vypadávají dárky, a děti se vrhají na zem, aby urvaly, co se dá. Je nutno celou akci řídit, jinak se vzájemně pomlátí. Při tlučení do piñaty je také dobré, když jeden tahá za provaz a piñatou houpe, vytahuje ji nahoru a zase spouští. Jednak to dělá hru napínavou, jednak to napomáhá agresi ven. :-)

A teď technický postup: Nejdřív si musíme stanovit tvar piñaty. Podle toho, jakou kravinu vymyslíme, můžeme jako formu použít např. nafouknutý power ball, hromadu pet lahví slepených lepicí páskou, papírové krabice, nebo si můžeme odlít formu do sádry. Pokud jako formu zvolíme něco, co nechceme zničit, můžeme přes to natáhnout igelitový pytel na odpadky (ochrání předmět - formu - před lepidlem).

Vždy je dobré při stavbě piñaty myslet na to, jak dostaneme formu ven. Někdy necháme malý otvor, kterým vytáhneme např. vyfouknutý power ball a potom otvor využijeme k plnění piñaty, jindy je šikovnější piñatu zcela uzavřít a po vytvrdnutí ji rozříznout na břiše a „vnitřnosti“ vytáhnout. Chce to experimentovat.

Samotná stavba je jednoduchá, ale při lepení vznikají prostoje. Mě trvá čisté lepení piñaty asi týden. Potřebujeme několik hrnců lepidla, které si vyrábíme postupně tak, že smícháme vodu a mouku a za stálého míchání vaříme, až je směs průhledná (šedavá - ne bílá) a má konzistenci pudinku - můžeme lepit hned za tepla. (A zase experimentovat, bramborový škrob je vydatnější, ale rychle se kazí, jemný a bez zápachu je rýžový škrob, ale moc nelepí, hodí se spíš k natužení povrchové dekorace.) Jo, pozor, lepidlo v mokrém stavu vydrží jen krátkou dobu, pokud nám zůstane přes noc, dáme ho do lednice a nejpozději druhý den spotřebovat. Když dojde, uvaříme si další.

Materiál: staré noviny roztrhané na kousky, balicí papír, papírové kartony od vajec, letáky,.... spodní vrstvy děláme hrubší, jak se blížíme k povrchu, dáme si víc záležet na detailech a použité kusy papíru bereme menší, případně využijeme jeho barevnost. Pozor - vrstva, kterou jsme nalepili, napřed zvlhne, ztěžkne a zcela ztratí tvar - v té době je potřeba chránit piñatu před poškozením a umožnit co nejlepší přístup vzduchu k dotyčné vrstvě. Po zaschnutí vrstva ztvrdne a můžeme pokračovat. Na kvalitní piñatu stačí 5-7 vrstev dobře přilepeného balicího papíru nebo 8-10 vrstev novin. Po zaschnutí můžeme povrch namalovat (já používám akrylátové barvy), povrch ozdobit krepákem a podobně. Když je piñata dokonale suchá, naplníme ji dárečkama, které smícháme s třásněma z barevného, např. krepového papíru. Čím větší bordel se z piñaty při jejím rozbíjení vyvalí, tím líp. :-) K zavěšení obvykle stačí protáhnout vršek na třech - čtyřech místech horolezeckým lanem nebo tak něčím a zavěsit ke stropu, na strom a podobně - jak je ctěná libost. :-)

Příklad piñaty (kompletní pracovní i rozbíjecí fotopostup krok za krokem)

Pozn. na okraj: než piñatu zcela rozmlátíte, vyfoťte si ji. Pokud možno na jednobarevném pozadí, které kontrastuje s barvou piñaty. Doufám, že už brzy sem budu moct dát odkaz na článek, kde se dozvíte o tom, jak upravit fotku piñaty a udělat si s ní například krátký animovaný film. :-)

—————

Zpět


Kontakt

Lenka Rottová