Chlebový nákyp - keltský recept k večeři při oslavě Esbatu (úplňku)
Chlebový nákyp (inspirováno receptem z knihy Joanny Asalové: Keltská lidová kuchyně - upraveno pro moje potřeby)
Potřebuješ: pekáček nebo jinou vhodnou nádobu, mixér, šlehač nebo cukrářskou metlu; ztvrdlý chleba v množství odpovídajícím jedné třetině bochníku, 8 vajec, 3/4 litru mléka, asi čtvrt kila cukru, 1 citron, mletou skořici, jablka nebo jiné ovoce.
Vezmi asi třetinu starého chleba (nebo zbytky chleba, vánočky, mazance, pečiva a podobně v odpovídajícím množství). Starý chleba rozuměj ztvrdlý, ne zkažený. Ideální je domácí světlý chleba, ale záleží na tom, co dům dá. :-)
Nakrájej ho na kousky asi co se vejde do pusy (podle velikosti strávníků). Vylož s tím dno pekáčku. Připrav si: 8 vajec, 1 hrnek cukru, asi tak 1/2 až 3/4 litru mléka, kůru z jednoho citronu. Vejce ušlehej s cukrem (nebo umixuj v mixéru - taky to napění, sníh z toho stejně nebude, když jsou tam žloutky), přidej mléko a citronovou kůru. Zalej s tím chleba tak, aby byl celý potopený. Pak to nech chvilku stát, aby to nasáklo a změklo.
Zapni troubu a předehřej ji na 190°C.
Nadrob trochu másla na to, co máš v pekáčku. Posypej to mletou skořicí. Úplně navrch naskládej jednu vrstvu krájených jablek.
Jestli je trouba teplá, šoupni to tam a počkej, až to ztuhne. Potom troubu vypni, celý ten zázrak rovnoměrně pobryndej šťávou z celého citronu a dej to do vypnuté, ale ještě teplé trouby dojít.
Když to jedly moje děti, bude to jíst každý. :-)
—————