25.06.2011 11:30

Malinový koláč se žmolenkou

Je to vlastně taková malinová bublanina. Inspirovala jsem se na stránce glukany.info/hliva-ustricna/recepty, kde jsem si "vypůjčila" recept na litý koláč s marmeládou a upravila ho podle svých představ.

Do mísy dáme dva hrnky jemně mleté celozrnné špaldové mouky a půl pytlíčku sody bicarbony (pod jiným názvem se prodává jako prášek do pečiva). Promícháme. Přidáme dvě vejce, asi čtvrt hrnku zkyslého mléka, odhadem tak dvě polévkové lžíce olivového oleje (žlutý) a vařečkou vypracujeme těsto. Přiléváme po troškách dobrou vodu a mícháme. Výsledně těsto by mělo mít konzistenci asi jako horký pudink nebo krupicová kaše. :-)

Připravíme si žmolenku z půl hrnku špaldové mouky, půl hrnku cukru a 2 cm plátku másla (opravdu máslo, žádné náhražky z ropy!). Pokud nevíte jak, zde je přesný postup jak připravit žmolenku.

Zapékací misku vyložíme papírem na pečení tak aby trochu přečníval přes okraje. Nalijeme opatrně těsto (pomůžeme si gumovou stěrkou). Na těsto naklademe dvě vrstvy zahradních malin nebo jiného drobného sezónního ovoce (borůvky, ostružiny...). Žmolenku můžeme nasypat jen navrch, nebo ji můžeme podsypat pod ovoce i mezi jednotlivými vrstvami.

Předehřejeme si troubu na 200°C a pečeme asi 3/4 hodiny. Těsto hodně vyběhne. Krájíme až po aspoň částečném vychladnutí! (Jinak se roztrhá).

 

Kam dál?

Další recepty na všechno možné.

—————

Zpět


Kontakt

Lenka Rottová