Jak si připravit žmolenku (drobenku) na koláč nebo moučník
Na mnohé koláče, bublaniny a podobně se dává žmolenka (podle oblasti ji nazýváme drobenka, žmoulenka, někde taky drobení nebo sypání). Jak si ji snadno připravíme:
Vezmi půl hrnku mouky. Může to být: pšeničná bílá hladká, pšeničná bílá polohrubá, špaldová jemně mletá bílá nebo celozrnná.
***Fígl na bílou pšeničnou mouku (nejen pro účely žmolenky): někdy mouka není dobrá, což se zpravidla projeví až při pečení a je to průšvih. I když zkušený kuchař to pozná. Můj dědeček byl cukrář a na nekvalitní mouku měl tento fígl: mouku těsně před použitím několikrát přesít přes síto - dostane se do ní vzduch, nakypří se a pak se lépe spojuje s ostatními ingrediencemi, lépe kyne, a tak dále co je potřeba.***
S moukou smíchej půl hrnku pískového cukru.
Přidej měkké, ale ne rozpuštěné máslo - asi tak 1-2 cm silný plátek uříznutý z kratší strany. Máslo rozdrob na kousky a rukou vypracuj žmolenku - tři v ruce a prosívej mezi prsty jako na obrázku:
Kam dál?
Malinový koláč (bublanina) se žmolenkou
—————