23.06.2011 20:54

Dobrý špaldový chleba

Chleba který vydrží nejméně 3 dny.

Vezmeme velký hrnek (půl litru), do něj nasypeme 1 balíček sušených kvasnic a dvě a půl polévkové lžíce cukru. Zalijeme vodou asi na šířku palce pod okraj. Zamícháme. Počkáme asi 40 minut než se udělá kvásek (jsou tam bubliny a celé se to snaží zdrhnout z hrnku).

Do opravdu velké zadělávací mísy vysypeme 1 kg jemně mleté špaldové mouky buďto celozrnné nebo bílé a vmísíme hrst soli. Přilejeme kvásek. Postupně vypracováváme těsto a během hnětení  vpravíme do těsta ještě asi 1 dcl  vody pokojové teploty (čarodějnice doporučují používat i do těsta balenou vodu). Když je těsto hladké a drží pohromadě, podsypeme ho v míse moukou (jakoukoli), shora též poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme kynout aspoň 2 hodiny. Po dvou hodinách kynutí máme těsto, z něhož připravený chleba bude nasládlý. Po čtyřech hodinách kynutí máme zaděláno na chleba, který chutná asi jako "šumava".

Předehřejeme troubu na 200°C. Dolů na dno trouby dáme misku s vodou.

Těsto vyjmeme z mísy, zkroutíme (jako provaz), vytáhneme, a položíme na plech. Těsto na plechu ještě zvlhčíme vodou (rukou namočenou ve vodě - až je povrch lepkavý).

 

 

Do trouby vychrstneme hrnek vody - aby tam byla pára. Teprve potom zastrčíme plech s těstem do trouby a zavřeme dvířka. Pečeme přesně hodinu (troubu neotvíráme).

Po hodině chleba vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

 

—————

Zpět


Kontakt

Lenka Rottová